5 cm na sekund臋, z tak膮 pr臋dko艣ci膮 opadaj膮 p艂atki wi艣ni- m贸wi bohaterka Byousoku 5 cm. Pi臋膰 sekund, tyle wystarczy艂o bym bez reszty zatraci艂 si臋 w tym dziele. Jestem m臋偶czyzn膮, co wi膮偶e si臋 z tym, i偶 tak偶e wzrokowcem, a Byousoku 5 cm przeprowadzi艂o istny szturm na me oczy. Jednak nie genialna oprawa (ka偶da sp臋dzona sekunda i podziwianie przepi臋knych, 艣licznie animowanych kadr贸w jest kr贸lewsk膮 uczt膮 dla oczu) czyni te anime wybitnym, lecz klimat (a raczej KLIMAT) i uczucia towarzysz膮ce nam przy zag艂臋bianiu si臋 w meandry tej niesamowitej historii.
Paradoksalnie w samej fabule nie ma nic niesamowitego. Ot, mamy ch艂opca oraz dziewczynk臋 darz膮cych si臋 (a mo偶e dopiero zaczynaj膮cych) uczuciem. Z ca艂膮 pewno艣ci膮 nie jest to nic nowego w 艣wiecie japo艅skiej animacji, jednak spos贸b, w jaki zosta艂a przedstawiona ta historia, zas艂uguje na gromkie brawa. Jest tu bowiem zachowana pewna minimalistyczno艣膰, kt贸ra mnie oczarowa艂a. Ci臋偶ko jest mi pisa膰 co艣 wi臋cej o tym tytule, bo to troch臋 tak jak pisanie o jedzeniu lub muzyce. Mo偶na rozpisywa膰 si臋 w niesko艅czono艣膰 o smakach i d藕wi臋kach, lecz jeden gryz lub kilka sekund danego utworu powie nam wi臋cej, ni偶 tysi膮ce s艂贸w.
Anime to jest trudne w odbiorze i mam 艣wiadomo艣膰, i偶 nie wszystkim przypadnie do gustu. Nie jest to rubaszna komedia, wci膮gaj膮cy romans czy te偶 widowiskowe kino akcji, a uczucie towarzysz膮ce ogl膮daniu to nostalgia, jak i cz臋sto lekkie zdo艂owanie, cho膰 to akurat zale偶y od widza. Tu dochodzimy do sedna sprawy. Ka偶dy z was odbierze to anime inaczej, ka偶dy na sw贸j w艂asny spos贸b. Ma艂o tego, Byousoku 5 cm jest jednym z tych dzie艂, co do kt贸rych mo偶na wraca膰 wielokrotnie i za ka偶dym razem znajdowa膰 co艣 nowego.
Przyznam si臋 wam szczerze, i偶 jestem silnie zwi膮zany emocjonalnie z tym anime, poniewa偶 dobrze wiem, jak to jest podr贸偶owa膰 zim膮 poci膮giem, wiedz膮c, 偶e gdzie艣 tam jest kto艣 kto na nas teraz czeka.
Dane:
Program...................XviD4PSP 5.1
殴r贸d艂o.....................MKV
Rozdzielczo艣膰...........480x272
Rozmiar odcinka........187 MB
J臋zyk......................japo艅ski
Napisy.....................polski
Screen:
Ukryta wiadomosc
Tylko zarejestrowani uzytkownicy moga zobaczyc zawartosc.Ukryta wiadomosc zostala odkryta
Kod:
http://hostuje.net/file.php?id=f09aeac18bbab0576d6e51270c691985
http://hostuje.net/file.php?id=32c7209476729c0bf8e4b775446b77eb
>>>>Download<<<<Has艂o:
Ukryta wiadomosc
Tylko zarejestrowani uzytkownicy moga zobaczyc zawartosc.Ukryta wiadomosc zostala odkryta
Kod:
dragon910
>>>>Download<<<<

Obecny upload:
Planowane:
Chcesz podzi臋kowa膰 za upload? naci艣nij
obok wykrzyknika ni偶ej.