# Wydawca: Eidos Interactive # Producent: Kronos Digital Entertainment # Platforma PSX # Gatunek: Akcja, Przygodowa # Data wydania PL: Nieznana # Premiera USA: 31 stycznia 2000 # Premiera Europa: 18 luty 2000 # Premiera Japonia: Nieznana
Fear Effect • Efekt strachu. Paraliżuje wszystkich i nie pozwala na podejmowanie działań, decyzji i posunięć. Nie obowiązuje jednak na konsolach, dlatego śmiało możemy przechodzić kolejne etapy tej zawikłanej historii, bez obawy o nasze życie i zdrowie. Na świat w grze patrzymy z kamer zainstalowanych w wielu miejscach, które nie wykonują ruchów. Czyli nie podążają dynamicznie za bohaterem, natomiast dają szerszy kąt widzenia. Obraz ten został zastosowany i spopularyzowany już w serii Resident Evil. W grze warto zwrócić uwagę na innowacyjny licznik strachu i adrenaliny. Różne sytuacje będą go zmieniać z zielonego na czerwony i odwrotnie. Przykładowo jeżeli zostaniemy zaatakowani przez wroga, to nasz licznik oznajmi, że znaleźliśmy się w stresowej sytuacji, a adrenalina jest pompowana wiadrami do naszych żył. Jeżeli natomiast uda nam się wygrać ostrą wymianę ognia, to stan adrenaliny opadnie, a bohater poczuje ulgę. Tak działa efekt strachu.
Gra zapewni nam wiele godzin świetnej zabawy (szczególnie dla fanów Parasite Eve i Resident Evil. FE posiada bardzo ciekawą fabułę opowiedzianą na 4 płytach.
Niestety zamiana płyty w tej grze jest dosyc skomplikowana. Cała procedurę (robię to pierwszy raz, jeśli będziesz chciał zmienic płytę i nie uda Ci się to, npaisz wtedy do mnie, a ja postaram się to naprawic). Będzie nam do tego potrzebne PSP , komputer (może byc złom), plugin CWCHEAT na konsole i emulator PSOne (ePSXe) na PC.
1. http://ifile.it/xgj94zc - pobieramy paczkę utworzoną przeze mnie 2. Rozpakowujemy ją i wszytskie archiwa, które śa w środku i instalujemy CWCHEAT według instrukcji znajdującej się w środku 3. Kiedy jesteśmy na końcu jednej płyty przytrzymujemy SELECT aby włączyc menu cwcheat następnie wybieramy Manage Memory Cards->Save MemCard 1 to Memoty Stick
4. Nasz save znajduje sie w seplugins\cwcheat\mc. 5. Teraz naszym zadaniem jest utworzenie pliku iso (do odpalenia w emulatorze PSOne na PC ePSXe, który znajduje się w paczce). Musimy ściągnąc program z tego linku.
Obok 'PSX Image File' wybieramy naszego EBOOT'a, który jest kolejną płytą po tej, w której zapisaliśmy grę i klikamy 'Extract ISO from EBOOT', czekamy chwile i mamy już plik iso. 6. Nasz save wrzucamy do folderu memcards w ePSXe 7. Odpalamy to iso 8. Wczytujemy save 9. Savujemy grę 10. Kopiujemy save który wrzuciliśmy i na którym zapisaliśmy stan gry w ePSXe do folderu seplugins\cwcheat\mc pamiętąjac o tym aby plik mial ta sama nazwę. Zastępujemy plik i odpalamy tą samą płytę na której operowaliśmy poprzednio na komputerze 11. Przytrzymujemy Select w opcjach cwcheat wybieramy Load MemCard1 from Memstick.
12. Jeśli ja się nie pomyliłem i Ty zrobiłeś wszystko dobrze to oznacza, że ominęliśmy ten denerwujący błąd i gramy na kolejnej płycie
Wykorzystałem idee i kawałki tutoriala użytkownika Mike-L z www.pspoland.pl za jego zgodą - chwała Mu !
Dołączenie: 03 Paź 2008 14:36 Posty: 87 Miejscowość: Warszawa Podziękował : 2 razy Otrzymał podziękowań: 0 razy PSP: PSP-2004 Firmware: 5.00 M33
Może nie tyle skomplikowame, co trochę pracochłonne. Ale warto się pomęczyć z płytami, gra jest tego warta, lubię tego typu produkcje (prawie jak film . Dzięki.
Dołączenie: 02 Maj 2008 21:36 Posty: 57 Podziękował : 0 razy Otrzymał podziękowań: 0 razy PSP: PSP-1001 Firmware: 5.00 M33
Mi savy w tej grze wogóle nie chodzą i nie chodzi mi o odczyt savów po zmianie płyty, a o odczyt zwykłych savów z początku gry. Gry biore load i sprawdza save'a wyskakuje komunikat bad memory card. Nigdy wcześniej w żadnej grze na psp z psx-a nie miałem czegos takiego więc prawdopodobnie jest to wina samej gry. Znalazłem w necie plik naprawiający ten błąd, ale nie wiem jak go uruchomić. link do pliku: http://www.megagames.com/console/cgi-bi ... fxfix1!zip Dodam jeszcze że paczka którą utworzyłeś została już usunięta.
Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)
Kto jest na forum
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum