Nazwa u偶ytkownika:   Has艂o:   Zapami臋taj mnie 
Obecny czas: 24 Maj 2012 22:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(贸w) ] 
Autor Wiadomo艣膰
 Temat postu: [MIX]Melancholia (2011) DVDScr
PostWys艂any: 02 Pa藕 2011 18:54 
Uploader
Uploader

Do艂膮czenie: 28 Lip 2010 18:15
Podzi臋kowa艂 : 0 razy
Otrzyma艂 podzi臋kowa艅: 61 razy
PSP: PSP-1004
Firmware: 5.50 GEN
Melancholia
Image
Kolejny po g艂o艣nym, prowokacyjnym "Antychry艣cie" film Larsa von Triera. Tym razem autor "Prze艂amuj膮c fale" i "Ta艅cz膮c w ciemno艣ciach" pragnie zrealizowa膰 bardzo osobiste, psychologiczne kino katastroficzne i pi臋kny film o ko艅cu 艣wiata. G艂贸wnymi bohaterkami "Melancholii" s膮 dwie siostry grane przez Kirsten Dunst i Charlotte Gainsbourg. M艂odsza wychodzi w艂a艣nie za m膮偶, gdy okazuje si臋, 偶e do Ziemi niebezpiecznie zbli偶a si臋 inna planeta, gro偶膮c ko艅cem 艣wiata. Przysz艂ego m臋偶a zagra Alexander Skarsg氓rd, jego 艣wiadka Stellan Skarsg氓rd (faktycznie ojciec Alexandra), a John Hurt wcieli si臋 w ojca si贸str. W filmie pojawi膮 si臋 tak偶e Charlotte Rampling, Kiefer Sutherland czy Udo Kier.
Image
Ukryta wiadomosc
Tylko zarejestrowani uzytkownicy moga zobaczyc zawartosc.
Ukryta wiadomosc zostala odkryta
Kod:
FS
http://www.fileserve.com/file/vNPfnM9
http://www.fileserve.com/file/dctQ4H5

FSN
http://www.filesonic.com/file/2285235821
http://www.filesonic.com/file/2285239311

WU
http://www.wupload.com/file/275618995
http://www.wupload.com/file/275623670

dane naprawcze 5%
haslo - sajmer

>>>>Download<<<<

Ostatnio edytowany przez sajmer, 03 Pa藕 2011 07:40, edytowano w sumie 1 raz

G贸ra

Temat postu: Re: [MIX]Melancholia (2011) DVDScr
PostWys艂any: 02 Pa藕 2011 22:33 
Bywalec
Bywalec
Awatar u偶ytkownika

Do艂膮czenie: 18 Wrz 2010 13:46
Miejscowo艣膰: Rzesz贸w / Stra偶贸w
Otrzyma艂 podzi臋kowa艅: 0 razy
PSP: PSP GO
Firmware: 6.20
By艂em na tym w kinie niestety i bardzo 偶a艂uj臋 wydanych pieni臋dzy. Film dla mnie beznadziejny, postacie zupe艂nie odrealnione (je艣li by艂 to taki zamys艂 re偶ysera to ja go nie kupuj臋). W艂a艣ciwie to nie wiem, po jakiego by艂 ca艂y fragment dotycz膮cy wesela g艂贸wnej bohaterki, w ko艅cu i tak jest to bez znaczenia. Og贸lnie rzecz bior膮c w filmie absolutnie nic si臋 nie dzieje. 呕eby by艂a jasno艣膰 lubi臋, a w艂a艣ciwie to preferuje filmy psychologiczne, ale tutaj to, co zrobi艂 Trier kompletnie mi si臋 nie podoba艂o. Muzyka jak dla mnie zbyt pompatyczna, powinna by膰 bardziej stonowana wed艂ug mnie. Plus jedynie mog臋 da膰 za dobre zdj臋cia oraz efekty specjalne i d藕wi臋kowe - szczeg贸lnie mocno zapad艂 mi d藕wi臋k zbli偶aj膮cej si臋 planety. Niestety,o dziwo dla mnie marne:
+ 4 / 10 - nie polecam

G贸ra

PostWys艂any: 05 Pa藕 2011 06:34 
Bywalec
Bywalec
Awatar u偶ytkownika

Do艂膮czenie: 26 Lut 2010 12:36
Miejscowo艣膰: Cz臋stochowa
Otrzyma艂 podzi臋kowa艅: 1 razy
PSP: PSP-2000

Ostrze偶enia: 1
Film og贸lnie strasznie beznadziejny,Pierwsza po艂owa filmu opowiadaj膮ca o tym ca艂ym weselu jest psychicznie okropna,w og贸le sam pocz膮tek filmu jest strasznie ci臋偶ko obejrze膰 :// .Film przewin膮艂em do ko艅c贸wki i zobaczy艂em najlepsz膮 jego cz臋艣膰 czyli zako艅czenie.By艂o mocne i warto sobie je obejrze膰 na youtube jak jest :P bo filmu dla niego 艣ci膮ga膰 si臋 nie op艂aca.Muzyka jest okropna i wcale si臋 nie zmienia,tylko ca艂y czas ta beznadziejna nuta.Jeden z najgorszych film贸w jaki ostatnio ogl膮da艂em.Co do wstawki to troch臋 co艣 nie tak z obrazem,wygl膮da jak by by艂 uci臋ty od g贸ry i leci taki zamazany pas te偶 u g贸ry ekranu.
Film 2/10

G贸ra

PostWys艂any: 18 Pa藕 2011 21:19 
Pocz膮tkuj膮cy
Pocz膮tkuj膮cy
Awatar u偶ytkownika

Do艂膮czenie: 08 Lut 2008 19:08
Bardzo polecam, 艣wietny film. Jeden z lepszych film贸w von Triera. Je艣li kogo艣 zachwyci艂o "Prze艂amuj膮c fale" nie powinien by膰 zawiedziony.

Do os贸b wy偶ej.

Pierwsza cz臋艣膰 mia艂a za zadanie ukazanie toksycznego 艣rodowiska w jakim funkcjonowa艂a jedna z g艂贸wnych bohaterek. Szef wymagaj膮cy od niej zaanga偶owania w sprawy firmy nawet podczas jej w艂asnego wesela, ojciec, kt贸rego bardziej interesowa艂y dwie panienki przy stoliku ni偶 w艂asna c贸rka, matka sfrustrowana nieudanym ma艂偶e艅stwem. Wszystkie te postaci s膮 w maskach. Na samym pocz膮tku wszyscy si臋 u艣miechaj膮, ta艅cz膮, ciesz膮 si臋. Wszystko zdaje si臋 by膰 idealne. A w rzeczywisto艣ci jest teatralne. Podkre艣la to podnios艂a muzyka, dla kt贸rej nie mog艂e艣 znale藕膰 uzasadnienia. Jednak wesele po pewnym czasie zostaje ca艂kowicie zrujnowane. Wszyscy obwiniaj膮 o to Justine, chocia偶 to wcale nie z jej winy przyj臋cie zostaje zepsute. Ona nie jest w stanie ju偶 tego znie艣膰 tej ob艂udy, tego fa艂szu. Co艣 w niej p臋ka. Chce jako艣 odreagowa膰, oderwa膰 si臋 od tego ( scena z oddawaniem moczu na polu golfowym, stosunek ze wsp贸艂pracownikiem ).

Druga cz臋艣膰 filmu pokazuje Justine w skrajnej depresji. Nie jest w stanie sama si臋 wyk膮pa膰, ulubione jedzenie smakuje jej jak siano. Paradoksalnie to ona w艂a艣nie zachowuje trze藕wo艣膰 umys艂u w tych najbardziej dramatycznych chwilach. Melancholia si臋 zbli偶a ( zauwa偶cie dwuznaczno艣膰). Jej siostra Clair odchodzi od zmys艂贸w, nie umie sobie wyobrazi膰, 偶e mo偶e umrze膰. Maski opadaj膮.

W filmie jest te偶 wiele innych wa偶nych w膮tk贸w, kt贸re mo偶na by uwzgl臋dni膰 w tej analizie ( relacja mi臋dzy siostrami ) a tak偶e elementy maj膮ce symboliczne znaczenie ( zamiana obraz贸w w pokoju, naga Justine na skale o艣wietlonej promieniami Melancholii), ale to ju偶 pozostawiam do interpretacji we w艂asnym zakresie.

Jestem w stanie zrozumie膰, 偶e film nie musi si臋 ka偶demu podoba膰, ale tak ostre s艂owa na jego temat nie s膮 uzasadnione. To porz膮dny kunszt filmowy jak przysta艂o na wsp贸艂tw贸rc臋 dogmy 95 ( mimo, 偶e sam von Trier odszed艂 od tych zasad to niew膮tpliwie by艂 to kamie艅 milowy w rozwoju wsp贸艂czesnego kina ).

Jak kto艣 pisze, 偶e w filmie podoba艂o mu si臋 tylko zako艅czenie...no c贸偶. 呕eby nie u偶ywa膰 mocniejszych s艂贸w i nie by膰 nieuprzejmy to po prostu powiem, 偶e to kino nie dla Ciebie. By艂y ostatnio jakie艣 trasformersy - to ci si臋 powinno podoba膰.

G贸ra

PostWys艂any: 18 Pa藕 2011 23:40 
Bywalec
Bywalec
Awatar u偶ytkownika

Do艂膮czenie: 18 Wrz 2010 13:46
Miejscowo艣膰: Rzesz贸w / Stra偶贸w
PSP: PSP GO
Firmware: 6.20
Vokus - z Trierem jest tak, 偶e albo si臋 go kocha, albo nie. Nie ma szaro艣ci w odbiorze jego dzie艂 I tak jest u mnie, tyle tylko, 偶e wzbudzi艂 on du偶e emocje negatywne ze wzgl臋du na moim zdaniem nonszalancko艣膰. Dzi臋kuj臋 za wyja艣nienie filmu, by艂 on dla mnie (co mnie zdziwi艂o) m臋tny i zagmatwany, przez co nie mog艂em zrozumie膰 g艂贸wnego nurtu fabularnego. Ale wci膮偶 uwa偶am, 偶e postacie s膮 odcz艂owieczone. Brak mi tutaj jakiego艣 umiejscowienia, wydaje mi si臋 to wszystko kompletnie oderwane od rzeczywisto艣ci, mo偶e i skryte poza mask膮, ale to nie o to tez chodzi. Melancholia, melancholi膮, ale ja po wyj艣ciu z seansu dostawa艂em bia艂ej gor膮czki.

G贸ra

PostWys艂any: 19 Pa藕 2011 11:30 
Pocz膮tkuj膮cy
Pocz膮tkuj膮cy
Awatar u偶ytkownika

No z tym te偶 nie do ko艅ca si臋 zgodz臋 bo "Antychryst" kompletnie do mnie nie trafi艂, mieszane uczucia mam r贸wnie偶 odno艣cie s艂awnego Dogville ( g艂贸wnie ze wzgl臋du na form臋 ). Melancholia to dla von Triera film osobisty ( podobnie zreszt膮 jak Antychryst ). Re偶yser przechodzi艂 przez depresje i generalnie nie jest do ko艅ca zr贸wnowa偶onym cz艂owiekiem ( co wcale nie przeszkadza mu robi膰 dobrych film贸w ). G艂贸wne przes艂anie filmu to studium natury cz艂owieka, kt贸ry nie chce pami臋ta膰 o 艣mierci. Nie my艣li o niej, nie zastanawia si臋 nad ni膮, chce od niej uciec. Ucieka od niej w jakie艣 schematy, rytua艂y, zabawy, problemy, prac臋. Nie chce i nie umie pogodzi膰 si臋 z tym, 偶e kiedy艣 umrze. Dopiero w obliczu 艣mierci okazuje si臋 jakie to wszystko jest bez sensu, jakie to wszystko jest g艂upie. I tylko osoba, kt贸rej na 偶yciu nie zale偶y umie sobie z tym wewn臋trznie poradzi膰. W tym filmie depresja wygrywa. Ja osobi艣cie nie zgadzam si臋 z Trierem i mam inny troch臋 pogl膮d na 偶ycie na Ziemi. Film po g艂臋bszej analizie jest bardzo przygn臋biaj膮cy dlatego nie jest to film dla ka偶dego. Ja wole ucieka膰 od 艣mierci, nie pami臋ta膰 o niej. Nie chce si臋 z ni膮 mierzy膰 bo wiem, 偶e taka walka jest bezcelowa. Justine dostrzeg艂a, 偶e "偶ycie na Ziemi jest z艂e", widzia艂a wi臋cej ni偶 inni ( "偶ycie istnieje tylko na Ziemi", zna艂a liczb臋 fasolek w loterii ). Ona zmierzy艂a si臋 ze 艣mierci膮, pokona艂a j膮. Ale jakim kosztem i co jej z tego zosta艂o?

G贸ra

PostWys艂any: 20 Pa藕 2011 10:54 
Bywalec
Bywalec
Awatar u偶ytkownika

Tylko 偶e mi zako艅czenie nie podoba艂o si臋 dlatego 偶e fajnie to wygl膮da艂o
,a raczej ze wzgl臋du na t膮 atmosfer臋 jaka tam panowa艂a.Oni siedz膮 w k贸艂eczku a planeta si臋 zbli偶a.Strach narasta w obliczu ich bezsilno艣ci.W艂a艣nie ta bezsilno艣膰 budzi najwi臋kszy l臋k,i gdyby si臋 z nimi i z t膮 sytuacj膮 uto偶sami膰 to naprawd臋 jest straszne.Aczkolwiek masz racje Transformery by艂y o niebo lepsze od tego shitu :))
przynajmniej co艣 si臋 dzia艂o i cz艂owiek m贸g艂 si臋 odpr臋偶y膰 po ci臋偶kim dniu :D

G贸ra

PostWys艂any: 20 Pa藕 2011 13:19 
Pocz膮tkuj膮cy
Pocz膮tkuj膮cy
Awatar u偶ytkownika

Mi si臋 film podoba艂, wi臋c prosz臋 nie obra偶aj mnie.
Tak jak napisa艂em to nie jest kino dla Ciebie i wcale nie m贸wi臋, 偶e jest to co艣 z艂ego. Dla jednych kino to sztuka dla innych rozrywka. Mo偶na tak samo czyta膰 Dostojewskiego albo krymina艂y Alex Kava'y. Do takich film贸w trzeba dojrze膰 i troch臋 w 偶yciu prze偶y膰, aby dostrzec w nich jak膮艣 warto艣膰. Ale przede wszystkim nie powinno si臋 u偶ywa膰 s艂贸w o tak pejoratywnym znaczeniu wobec filmu tylko dlatego, 偶e si臋 go nie zrozumia艂o.

Po za tym cz艂owieku...czego spodziewa艂e艣 si臋 po von Trierze? Gimnazjum sobie nakupowa艂o psp i filmy ogl膮da...

G贸ra

PostWys艂any: 20 Pa藕 2011 14:32 
Bywalec
Bywalec
Awatar u偶ytkownika

po pierwsze nie obrazi艂em ci臋 O_O
po drugie nie jestem gimnazjalist膮 tylko studentem nauk humanistycznych O__^
po prostu mam swoje zdanie na temat tego filmu a ty swoje,nie jeste艣 wstanie prze艂kn膮膰 mojej opinii ale ona jest moja i ma pos艂u偶y膰 osobie kt贸ra zastanawia si臋 nad obejrzeniem tego filmu.Lubie obejrze膰 dobre kino psychologiczne,ale ten film by艂 po prostu s艂aby,oczywi艣cie wed艂ug mnie : ).Mo偶e to nie film dla ka偶dego,dlatego osoba czytaj膮ca nasze komentarze ma szersze poj臋cie o tym czy film 艣ci膮gn膮膰 czy nie. Ale te twoje ostatni zdanie mog艂o naprawd臋 kogo艣 obrazi膰.Przecie偶 gimnazjali艣ci maj膮 prawo filmy ogl膮da膰 O_O.

G贸ra

PostWys艂any: 20 Pa藕 2011 15:17 
Pocz膮tkuj膮cy
Pocz膮tkuj膮cy

Do艂膮czenie: 27 Maj 2010 19:09
PSP: PSP-1002
Firmware: 3.03
Powiem wam tylko tyle, o gustach si臋 nie dyskutuje ;) I Hei ma racje, wasze komentarze s膮 tylko po to 偶eby zach臋ci膰/zniech臋ci膰 do obejrzenia tego filmu a nie o dyskutowaniu o gustach bo to nigdzie nie prowadzi.

G贸ra

PostWys艂any: 20 Pa藕 2011 19:11 
Pocz膮tkuj膮cy
Pocz膮tkuj膮cy
Awatar u偶ytkownika

Piszesz, 偶e film to "shit" wi臋c skoro mi si臋 film podoba艂 to...ok, by膰 mo偶e nad-interpretuje. Jak zabrn膮艂em za daleko to przepraszam. Ja z kolei studiuje na kierunku technicznym. Czy偶by in偶ynier by艂 wra偶liwszy od humanisty?

Wracaj膮c do von Triera. Je艣li kto艣 chcia艂by obejrze膰 jaki艣 jego dobry film ( a jak napisa艂em nie zawsze s膮 one dobre ) to polecam "Prze艂amuj膮c fale". Film zrealizowany wed艂ug doktryny dogmy 95. Je艣li komu艣 przypadnie do gustu to polecam r贸wnie偶 "Otwarte serca" innego re偶ysera ( ale r贸wnie偶 dogma 95)

G贸ra

PostWys艂any: 21 Pa藕 2011 11:58 
Nowy
Nowy

Do艂膮czenie: 01 Pa藕 2011 10:45
Gdyby ten film nakr臋ci艂 kto inny to jechali by po nim jak po burej suce, ale ze to film Von Triera to trzeba si臋 zachwyca膰.

G贸ra

Wy艣wietl posty z poprzednich:  Sortuj wed艂ug  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(贸w) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy to forum: Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w oraz 1 go艣膰

Nie mo偶esz zak艂ada膰 nowych temat贸w na tym forum
Nie mo偶esz odpowiada膰 w tematach na tym forum
Nie mo偶esz edytowa膰 swoich post贸w na tym forum
Nie mo偶esz usuwa膰 swoich post贸w na tym forum
Nie mo偶esz dodawa膰 za艂膮cznik贸w na tym forum

Szukaj:
Skocz do: